Hudba, Móda, Lifestyle & Urban kultura

Cinema

Deadpool & Wolverine boří kina, seznam Easter Eggů, kterých jste si možná nevšimli!

31 července, 2024

Deadpool & Wolverine boří kina, seznam Easter Eggů, kterých jste si možná nevšimli!

Deadpool & Wolverine: Marvel Jesus, sprostá slova, litry krve a překvapující camea. Článek obsahuje významné spoilery, doporučujeme si jej proto přečíst až po shlédnutí. 

Někteří kritici se dali slyšet, že Deadpool & Wolverine je tak zvláštní film, že to snad ani film není. Zaslechli jsme přirovnání k Saturday Night Live, ovšem s délkou celé dvě hodiny. Nebo sarkastický výstup proti celému žánru filmů o superhrdinech. A nebo prostě jen film zobrazující dva kámoše v uplých overalech.

Musíme uznat, že pokud bychom odebrali nerdův vlhký sen, příběhu je ve filmu pomálu. V každém případě fanoušci jsou nadšení a není tak divu, že se film slaví nevídané úspěchy. Přínášíme seznam Easter Eggů, referencí a cameí, kterých jste si možná nevšimli.

Wolverinovi varianti

Deadpool (Ryan Reynolds) téměř na začátku celého filmu hledá v mnohovesmíru Wolverinova (Hugh Jackman) varianta, kterého by mohl přenést do vlastní dějové větve, jelikož ten jeho zemřel ve filmu Logan z roku 2017. Wolverine, kterého známe z předchozích filmů již od roku 2000, se zde vyskytuje pouze jako adamantiová kostra. Přes to figuruje v otevírací titulkové scéně, kterou fanoušci označují jako jednu z nejpovedenějších všech dob. Mimochodem zde také zazní hláška “There 206 bones in the human body, 207 if I’m watching Gossip Girl,”  tento vtip odkazuje na fakt, že se v Gossip Girl objevuje mezi hlavními postavami Blake Lively, žena Ryana Reynoldse.

Prvního z variantů, kterého při svém pátrání Deadpool potkává, můžeme vnímat jako vtipnou odpověď na fanouškovskou kritiku na účet Hugha Jackmana. Jackman je vysoký zhruba 188 centimetrů, zatímco komiksový Wolverine měří jen něco okolo 160 centimetrů. První Wolverinův variant na kterého Deadpool narazí odkazuje právě na tento fakt, jelikož vidíme trpasličí podobu Wolverina.

Za zmínku stojí také Patch. Jedná se o Wolverinovo nejčastější alter-ego v komiksovém světě. Patch je přezdívka, kterou si Wolverine v komiksech osvojí, když se přestěhuje do ostrovního města Madripoor a stane se spolumajitelem podniku známého jako Princess Bar. Zatímco se Wolverine vydává za Patche, obvykle nosí pásku přes oko a chodí v bílém smokingu ve stylu Jamese Bonda.

Vizuálně je velmi působivá část, kde můžeme vidět Wolverina přibitého ke kříži na hromadě lebek. Jedná se o reprodukci jedné z nejvíce známých obálek. Marc Silvestri’s Uncanny X-Men #251 z roku 1989.

Vtipným zpestřením a zároveň cameo je „The Cavillrine“. V roli Wolverina se tu objeví herec Henry Cavill, kterého sám Deadpool nazve jako The Cavillrine. Tato narážka vznikla již na konci roku 2022, kdy Cavill oznámil, že se již nevrátí jako Superman. Fanoušci ihned začali doufat, že se objeví místo toho jako postava v Marvelovských filmech. 

Deadpoolovi varianti

Když zůstaneme u variantů, nemůžeme vynechat Deadpoolovi varianty. Ve filmu se objevuje celá stovka jeho variantů, kteří si říkají Deadpool Corps.

Lady Deadpool se objevuje v čele Deadpool Corps. Již od vydání traileru byli fanoušci nadšení a spekulovalo se, kdo ji bude hrát. Nakonec ji namluvila Blake Lively. V komiksovém světě byla Lady Deadpool, neboli Wanda Wilson, představena v Deadpool: Merc With a Mouth #7 z roku 2010.

Velkým miláčkem publika se stal Dogpool neboli Mary Puppins. Dogpoola hraje Peggy, šestiletá samička Pugese, která vyhrála cenu za britského nejošklivějšího psa v roce 2023. 

Cameos

Celý film je z velké části postaven na návratu oblíbených postav. Ve filmu se objevuje například Dafne Keen jako Laura, neboli X-23. Ta se představila jako ženský klon Wolverina vycvičený k zabíjení ve snímku Logan. Další cameo se vrací více do minulosti, když se na obraze setkáváme s Jennifer Garner jako Elektrou. Ta si ji zahrála již v roce 2003 ve snímku Daredevil. Spolu s Elektrou se na obrazovce objevuje také Channing Tatum jako Gambit. Tatum čekal na tuto roli již téměř 20 let, jelikož byl původně obsazen jako Gambit pro snímek X-Men: The Last Stand z roku 2006, ale nakonec byla jeho role zrušena. Proto si ve filmu neustále dělá legraci z toho, že se s ním nikdo předtím nesetkal.

Pro věrné Marvel fanoušky bylo nepochybně skvělým okamžikem, když se ve filmu objeví Chris Evans. Všichni, včetně samotného Deadpoola čekají, že se jedná o varianta Kapitána Ameriky. Když pak ale Evans zakřičí „Flame on“ tak pochopíme, že se jedná o Johnnyho Storma, neboli Human Torche z filmu Fantastická čtyřka z roku 2007. S plameny si hraje také Aaron Stanford, který se zde po dlouhých letech objevuje jako Pyro. Objevuje se zde dalších mnoho postav, mezi ně patří Sabretooth, Toad, Deathstrike, Azazel, Juggernaut, Psylocke nebo Happy Hogan.

Co ovšem vystřelilo diváky z trenek nejvíce, je návrat legendárního Wesleyho Snipese jako postavy Blade. Wesley Snipes ztvárnil Daywalkera celkem třikrát. Novodobou filmovou renesanci superhrdinů odstartoval v roce 1998 filmem Blade, pokračoval v něm Blade II a všechno to vyhodil do povětří ve filmu Blade: Trinity, ve kterém si nezahrál nikdo jiný než sám Ryan Reynolds. Pokud jste viděli film Blade, nepochybně si vzpomínáte na šílenou hlášku “Some motherf**kers are still always trying to ice-skate uphill.” Která zazní také ve filmu Deadpool & Wolverine při boji s Cassandrou.

Na sociálních sítích po shlédnutí filmu mají fanoušci jen jednu otázku. „Why Was Thor Crying?!“ Jedná se o reakci na upravenou scénu z filmu Thor: The Dark World, kdy místo Lokiho nyní drží Thor pomláceného Deadpoola a pláče. Možná se podobné scény dočkáme v Secret Wars?

Koho nemůžeme jako správní fanoušci vynechat je sám Stan Lee (1922-2018). Právě on vytvořil příběhy nyní známé po celém světe. Doposud se objevil ve všech dílech Deadpoola a v tomto posledním díle tomu nebylo jinak. V boji s Deadpool Corps, když si Wolverine a Deadpool prorážejí cestu autobusem plným variantů Deadpoolů, můžete nakrátko zahlédnout kreslenou hlavu Stana Leeho v reklamě na boku autobusu na jakousi úklidovou firmu.

Další Easter Eggy a reference

Deadpool ve snímku zmiňuje, že Logan nosí kostým, protože „od rozvodu“ přibral. Tím Deadpool tradičně porušuje pomyslnou „čtvrtou zeď“ a naráží na skutečný rozvod Hugha a Deborry-lee po 27 letech manželství. Na konci filmu můžeme ovšem vidět, že Jackman je stále ve formě.

Na začátku filmu navštíví Deadpool Happyho, jelikož se chce přidat k Avengers. V jeho kanceláři můžeme vidět spoustu suvenýrů, včetně napůl hotového štítu Kapitána Ameriky z prvního filmu o Iron Manovi.

Když jedou dva hlavní hrdinové spolu autem, Deadpool mimikuje Spider-Mana. Fanoušci si také všimli, že série pohybů při boji dvou hlavních postav je stejná, jako jsme již viděli v Spider-Manovi s Tobey Maguirem.

V jedné ze scén v prázdnotě Deadpool reaguje na obrovskou mrtvolu Ant-Mana slovy „Paul Rudd finally aged“, což odkazuje na fanouškovské teorie o tom, že Paul Rudd vypadá již mnoho let stále stejně a vůbec nestárne.

 


Written by:



Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *