První český McDonald’s otevřel před 30 lety. Kdo McDonald’s proslavil a kolik má v ČR restaurací?
O víkendu nastal jeden velmi důležitý milník v historii českého McDonald’s. 20. března to bylo přesně tři desítky let, kdy v pražské Vodičkově ulici otevřela vůbec první restaurace u nás. Slavnostní události se vedle známých osobností či tehdejší americké velvyslankyně a herečky Shirley Temple-Blackové zúčastnily i tisíce natěšených Čechů. Za oněch 30 let, kdy tu McDonald’s mohl svobodně podnikat, se značka i restaurace dramaticky proměnily a nabídly celou řadu novinek. Tady jsou nejzajímavější momenty z historie v ČR i ve světě.
Nedlouho poté, co padla železná opona, se v roce 1992 otevřel vůbec první McDonald’s v naší republice. Události ve Vodičkově ulici se zúčastnilo mnoho tisíc lidí, pro něž byla americká restaurace jedním z nejzářivějších symbolů svobody. Nechyběly ani známé osobnosti jako Jiří Bartoška, Josef Abrhám, Lenka Filipová či tehdejší americká velvyslankyně a herečka Shirley Temple-Blacková. Před restaurací se tvořily fronty dlouhé stovky metrů, které musely být regulovány policií, a restaurace za svůj první den provozu obsloužila rekordních 11 tisíc zákazníků. Ti si už tehdy pochutnávali třeba na Cheeseburgeru, Big Macu, jablečné taštičce či shaku. Bez zajímavosti není ani fakt, že právě restaurace McDonald’s ve Vodičkově ulici byla tou první, která se u nás proměnila ve franšízu; v roce 1995 ji získal Karel Suk. Plně v rukou franšízantů, a tedy českých podnikatelů jsou všechny restaurace McDonald’s od roku 2020.
Důležité milníky se odehrály i v následujících letech. První McDonald’s v Ostravě byl otevřen v roce 1993 a ve stejném roce jsme u nás oslavili také příchod prvního Drive-Thru, a to v restauraci ve Velkém Meziříčí na D1. Rok 1997 se nesl ve znamení prvního ročníku McDonald’s Cupu, který se postupně vypracoval na největší turnaj ve fotbale pro děti z prvních stupňů základních škol. V roce 2009 bylo v Průhonicích u Prahy otevřeno první McCafé a od roku 2010 mají všichni zákazníci McDonald’s wi-fi zdarma. Dotykové kiosky byly představeny v roce 2015 v restauraci na pražské Jižní spojce a v roce 2017 přivítal český McDonald’s miliardtého zákazníka. O rok později jsme si mohli začít pochutnávat na burgerech s dovážkou prostřednictvím McDelivery a v roce 2019 byla opět na Jižní spojce otevřena první restaurace nové generace stejně jako jubilejní 100. restauraci v Opavě. A jak to bylo s nabídkou pokrmů, které dnes tolik milujeme? Happy Meal si můžeme objednat od roku 1995, McNuggets dorazily v roce 1997. Od roku 2005 se připravuje McRoyal a významný byl i rok 2007: premiéru oslavil Big Tasty stejně jako snídaňová nabídka. Rok 2010 se nesl ve znamení McWrapu a v roce 2014 přibyl první bezlepkový produkt. Od roku 2016 najdete v burgerech výhradně české hovězí.
I když McDonald’s nezaložil, dokázal ho proměnit v největší a nejúspěšnější síť restaurací na světě. Řeč je o podnikateli Rayovi Krocovi, který se narodil v roce 1902 a jehož rodiče pocházeli z vesničky Stupno v Plzeňském kraji. K podnikání Raye přivedl otec, a tak se už od mládí živil kdečím. Měl vlastní obchod s deskami, prodával kelímky či roboty na přípravu zmrzlinových shaků. V 50. letech se pak seznámil s bratry McDonaldovými, kteří provozovali populární bistro. Ray si od nich nejprve v roce 1955 koupil franšízu, aby v roce 1961 ovládl celou společnost. A byl to právě on, kdo tu zavedl vysoké požadavky na hygienu nebo nadstandardní zákaznický servis, což k popularitě restaurací nejen v USA, ale i po celém světě významně přispělo. Když Ray Kroc v roce 1984 zemřel, byla hodnota jeho majetku vyčíslena na 600 milionů dolarů, což by dnes znamenalo bezmála 38 miliard korun. Časopis Time ho rovněž zařadil mezi stovku nejvýznamnějších osobností uplynulého století a až se budete toulat po Plzeňsku, zastavte se ve Stupně. Ray Kroc tu má od roku 2002 svoji pamětní desku.
Planeta na prvním místě! S odpovědným přístupem k planetě to McDonald’s myslí vážně opravdu dlouho. První výroční zpráva o společenské odpovědnosti vyšla už v roce 2002 a pozadu nezůstává ani Česká republika. Od roku 2000 se v restauracích třídí veškeré obaly od zákazníků. Obaly od dodavatelů či použitý olej z fritéz se třídí již od roku 1992. Aktuálními změnami na cestě k šetrnějšímu provozování restaurací je v McDonald’s odstranění plastových kelímků, přechod z plastových na papírová brčka či nahrazení plastových příborů těmi ze dřeva. Ročně tím McDonald’s ušetří víc než 100 tun plastu. V loňském roce také odstartovala kampaň Naše protože, která propaguje šetrnější přístup k planetě, stejně jako do terénu poprvé vyrazily úklidové čety, tzv. Trash Patrols. Složeny jsou jak ze zaměstnanců McDonald’s, tak i dobrovolníků, starají se o čistotu v okolí restaurací a odpadky sbírají i v přírodě nebo na oblíbených výletních místech. Úklidové čety i kampaň Naše protože pokračuje i v letošním roce, který se ponese také ve znamení postupného přechodu na ekologické hračky v Happy Meal. McDonald’s rovněž plánuje zavedení papírových obalů na saláty, odstranění posledního plastového kelímku u McSundee a zavedení papírových víček u horkých nápojů. Důležitým milníkem se stane rok 2025. Do té doby se McDonald’s zavázal, že budou obaly ve všech restauracích po celém světě pocházet z obnovitelných, recyklovaných nebo certifikovaných zdrojů.
Skvělý rok 2022
I v letošním roce si McDonald’s nachystal celou řadu novinek. Restaurační síť, která v ČR zaměstnává 7 175 zaměstnanců, letos plánuje otevřít svou už 110. restauraci. Po loňské pauze vynucené pandemií se také vrací největší fotbalový turnaj pro školní děti s názvem McDonald’s Cup. McDonald’s je ale také známý spolupracemi s významnými osobnostmi a influencery. Do týmu zlatých oblouků se nejnověji zařadil šéfkuchař a hvězda soutěže Master Chef Přemek Forejt, který před pár týdny oznámil rovnou tříletou spolupráci. Za tu dobu bude zákazníkům přibližovat příběhy o původu jednotlivých surovin, z nichž McDonald’s připravuje svá menu. A jako mnoho dalších přiznal, že v McDonald’s nikdy neodolá hranolkům.