Den matek se blíží, čím tu svoji překvapit?
Den matek je u náš již tradičním svátkem, funguje ovšem na mnoha místech po celém světě. Termín tohoto svátku se liší, ale jeho obsah je podobný. Jedná se o oslavu ženství a mateřství. Děti jsou ve školkách a školách vedeny k vytváření rukodělných dárků, děti svých rodičů jsme ale celý život. Proč tedy neudělat maminkám radost i v dospělosti?
Jak tento svátek vznikl? Rozhodně není výmyslem dnešní doby. Žena byla vždy oslavována, můžeme to vidět již u sošek Venuší. První obdoby oficiálních oslav známe z starověkého Řecka. V této době se slavil svátek plodnosti a mateřství, který byl spojený s uctíváním pohanské bohyně Rhey. Ta byla považována za matku bohů. První moderní podoba svátku vznikla roku 1908 na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. V roce 1914 byl prohlášen za celonárodní svátek v USA slavící se druhou květnovou neděli. Československo tento princip přebralo a slaví se v tento den také u nás, a to od roku 1923.
Abychom nezapomněli na tatínky, existuje také Den otců. Bohužel není tolik slavený. Připadá vždy na třetí neděli v červnu. Ve světě tuto tradici založila Američanka Sonora Smart Doddová, která byla vychovávána spolu se svými 4 sourozenci pouze jejím ovdovělým otcem. První soukromá oslava dne otců se konala v roce 1910, přesně v den narození jejího otce. Od té doby popularita tohoto svátku rychle rostla. Oficiálním svátkem se stal až v roce 1966, kdy ho prezident Lyndon Johnson přidělil na třetí červnovou neděli.
Den matek v letošním roce připadl na neděli 12. května. Vzpomeňte si na svou maminku v tento den a věnujte jí alespoň svůj čas. Pokud jí chcete ale udělat radost, domácí dobrota určitě potěší. Zde jsou 2 typy na snadné dezerty.
Kelímkový sladký malinový dezert
Ingredience na náplň:
500 ml mléka
1 puding
3 lžíce cukru
200 g zakysané smetany
50 g bílé čokolády
100 g malin
Ingredience na ganache:
130 g smetany (více než 30 % tuku)
130 g tmavé čokolády
Ingredience na posypky:
65 g Bebe kakaových sušenek
60 g másla
Srdíčka HARIBO Soft Hearts
Postup:
- Ze všeho nejdříve smíchejte mléko, sáček pudinku, cukr a vymíchejte hladký puding. Jakmile bude hotový, přikryjte ho potravinovou fólií, aby se neudělal škraloup a vložte do lednice.
- Mezitím, co budete drtit Bebe sušenky, rozehřejte si máslo, které následně s nadrcenými sušenkami dobře promíchejte. Směs vysypte na talíř a nechte chladit v lednici.
- Rozpusťte bílou čokoládu a nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu. Zkontrolujte puding, jestli je dobře vychlazený, sundejte z něj fólii a rozmixujte. Přidejte zakysanou smetanu a šlehejte. Přimíchejte bílou čokoládu, opět šlehejte. Jako poslední přidejte maliny, a ještě jednou prošlehejte.
- V mikrovlnné troubě si připravte čokoládovou ganache tak, že smetanu společně s čokoládou pomalu rozehřejete. Prohřívejte tak dlouho, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a směs se mícháním nepropojí v jednolitou.
- Připravte si kelímky, které budete plnit. Na spod vložte vrstvu z Bebe sušenek, na ni lžíci čokoládové ganache a následně vrstvu krému. Tento postup opakujte, dokud to velikost kelímku dovolí.
- Nakonec kelímek ozdobte sušenými malinami a HARIBO srdíčky.
Čokoládové lanýže
Ingredience:
100 g smetany
40 g másla
250 g kvalitní hořké čokolády
špetka soli
100 g malin
40 g cukru
HARIBO srdíčka Soft Hearts
sušené maliny na ozdobu
Postup:
- Čerstvé maliny rozehřejte společně s cukrem na pánvi a přiveďte k mírnému varu. Poté sundejte z plotny a nechte vychladnout.
- Do rendlíku nalijte smetanu a nechte ji lehce probublat, přidejte máslo a jakmile se rozpustí, sundejte z plotny.
- Hořkou čokoládu si nalámejte do mísy. Přilijte horkou smetanu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Přidejte špetku soli, směs z malin a promíchejte. Poté překryjte fólií a nechte v lednici ztuhnout.
- Po ztuchnutí naberte lžící požadované množství hmoty a obalte jí HARIBO srdíčko, položte na pečící papír a nechte ztuhnout.
- Mezitím rozdrťte sušené maliny a po ztuhnutí v nich lanýže obalte a vložte do cukrářského košíčku.
Jakým způsobem jste v minulosti obdarovali maminku vy?
Obrázky: Haribo, Emco