„Párkrát se mi někdo ozval s omluvou nebo i poděkováním“, rozhovor s autorem foodporn kanálu JdemeŽrát
V dnešním článku pro vás máme rozhovor s člověkem, který stojí na Youtube kanálem JdemeŽrát. Ten se blíží k hranici 200 000 odběratelů a díky tomu nemohl uniknout naší zvědavosti. Podle instagramového profilu se nazývá jako „největší foodporn kanál v ČR„. Co tento pojem vlastně znamená? Foodporn nebo také gastronomický voyerismus se rozmohl v Jižní Koreji. Původně se jednalo převážně o mladé krásné dívky, které v živém přenosu spořádali opravdu velkou hostinu. JdemeŽrát se věnuje převážně recenzím různých jídel a restaurací, více nám už sám představí v rozhovoru.
Tvoříš na Youtube, máš za sebou spoustu fanoušků a tvá videa se dostávají do trendů. Přes to bych tě poprosila, jestli bys sebe a svůj obsah mohl představit našim čtenářům.
Jmenuji se JdemeŽrát. Mám YouTube kanál, na kterém natáčím videa převážně o jídle, dovozech a restauracích. Snažím se lidem ukázat, co kde dostanou za svoje peníze, ještě předtím, než je tam utratí.
Jak tento projekt začal? Co tě vedlo k podobné tvorbě?
Pracoval jsem na manažerské pozici v jedné mezinárodní společnosti a nebýval jsem moc často doma. Z toho důvodu jsem docela často využíval dovozy jídla. Osobně jsem se dost bál ochutnávat a zkoušet nové restaurace, protože jediné recenze o nich byly přímo komentáře na dovozových službách, které nebyly moc důvěryhodné, mohl je napsat každý – jak majitelé restaurací, tak i jejich kamarádi. Tak jsem se rozhodl, že ty recenze budu natáčet sám a ušetřím lidem tu práci s výběrem, když budou moct přímo vidět ve videu, jaké jídlo se kde připravuje. A lidem se to postupně začalo líbit.
Čekal jsi na začátku tak velký zájem?
Vůbec ne! Na začátku jsem to bral spíš jako takovou srandu, ale pak se na to začalo dívat čím dál více lidí a došlo mi, že to opravdu pomáhá a že ty videa sledují rádi třeba i jen u jídla.
Tvá identita je anonymní. Proč si se takhle rozhodl? Neláká tě zažít situaci, kdy tě lidi poznávají na ulici?
V současné době dávám přednost svému soukromí, které si cením. Dalším důvodem je to, že když jsi anonymní, tak nehrozí, že tě někde poznají a dají ti třeba nějaké vymazlenější jídlo nebo větší porci než obyčejnému zákazníkovi, jen kvůli tomu, aby dostali lepší hodnocení. Nebo by mi do toho jídla taky mohli plivnout. (Smích)
Viděla jsem, že si uspořádal setkání se svými diváky. Nebojíš se, že bude tvá identita prozrazena?
Věřím, že mí diváci jsou rozumní a že to nemají zapotřebí. Mám za sebou již druhý sraz, na který přišlo cca 150 lidí, stejně jako na první. Měly sloužit ke sblížení naší komunity, aby se lidi mezi sebou trochu seznámili a samozřejmě i já rád potkávám své diváky.
Proč si myslíš, že lidi zajímá tento obsah? Osobně jsem se podívala i na videa restaurací, které pravděpodobně nikdy nenavštívím. Myslíš si, že je v lidské povaze, že rádi sledujeme podobné videa?
Každý to má asi trochu jinak a každý má nějaký svůj důvod. Někdo u toho rád jí, někdo hledá nějaké tipy na dobré restaurace, které pak také navštíví. Profesionální sportovci si tím třeba trochu ulehčují nízkosacharidové diety, když si představují, že jí stejné jídlo. (Smích)
Máš nějaké oblíbené momenty z ochutnávek?
Nejoblíbenější jsou samozřejmě momenty, kdy ochutnávám jídlo, které mi opravdu chutná a na kterém je vidět, že bylo připravené s láskou.
Často se věnuješ srovnávání stejného typu produktů od různých značek. Jak moc se snažíš zůstat při podobných hodnoceních objektivní?
Vždy se snažím zůstat co nejvíce objektivní. Jsem ale taky jenom člověk, který má svoje chutě, stejně jako kdokoliv jiný. Takže všechny ty moje „recenze“ jsou vlastně jenom o mých osobních chuťových preferencích, a když mi něco chutná nebo nechutná, tak to neznamená, že i ostatní to budou vnímat stejně.
Nedávno vyšlo video od McDonald´s, kde si vytváříš vlastní hamburger. V tomhle videu mluvíš o tom, že tvým snem je si otevřít vlastní bistro. Je to pravda? Jaké by mělo mít zaměření?
Zatím je to spíš jen takový malý „sen“, konkrétní plány zatím nemám. Až to bude reálnější, tak mí diváci o tom určitě budou vědět.
Viděli jsme také pár opravdu negativních recenzí. Nekontaktoval tě někdy někdo stojící za těmito potravinami?
Párkrát se mi někdo ozval s omluvou nebo i poděkováním, že vlastně ani nevěděli, že mají nějaký problém. Občas to dokonce i pomohlo změnit něco k lepšímu, takže jsem z toho měl opravdu dobrý pocit.
Jaké jsou tvé plány do budoucna, co se kanálu týče? Myslíš, že je to nevyčerpatelný zdroj, nebo se snažíš někam posunovat?
Plánu mám spoustu, takže se diváci můžou těšit na nové série a možná i na velké změny.
Děkujeme ti za rozhovor, je něco, co bys rád vzkázal našim čtenářům?
Já děkuji a čtenářům bych asi jen popřál dobrou chuť, pokud teď jí něco dobrého.