Polévky, které prospějí vašemu zdraví nejen na podzim
Potýkáte se občas s tím, že si nevíte rady, co uvařit k obědu nebo ke zdravé večeři? A zároveň se nechcete uchylovat k rychlým a méně zdravým řešením? Inspirujte se našimi vydatnými polévkami. Pokud se občas rozhlédnete po vaší kuchyni a spíži, zjistíte, že jste možná lépe vybaveni, než si myslíte.
Zeleninová polévka s kuskusem
Zeleninové vývary a polévky jsou must have hlavně podzimního a zimního jídelníčku. Nejen, že vás příjemně zahřejí, ale také vám dodají potřebnou zásobu vitamínů. Nemusíte ani mít druhý chod. Pokud do polévky dáte vydatnou porci zeleniny, luštěnin a všeho, co v zásobách najdete, dostanete opravdu vydatný oběd nebo večeři. My jsme se zaměřili i na přebytky, které doma můžete mít z předešlého vaření. Ty můžete využít právě do polévky, aby zbytek surovin nepřišel vniveč
Tady můžete použít zbylou část kuskusu, kterou jste nezpracovali v předešlém pokrmu. Ten nám totiž skoro každému zůstane ve spíži, protože ho nezkonzumujeme standardně nikdy všechen, z důvodu jeho množství. Do polévky dále můžete přidat mrkev, se kterou si už déle nevíte rady, dále hrášek, pórek, celer a zelenou petrželku. Kuskus stačí zalít, jak jste zvyklí, vroucí vodou dle návodu. Poté stačí přidat olej a sůl. Promíchejte, odstavte a na chvíli přikryjte pokličkou, aby kuskus dostatečně nabobtnal. Očistěte zvolenou zeleninu, kterou budete do polévky dávat a vložte do ½ l vroucí vody. Uvařte doměkka. Poté přidejte odstavený kuskus a dochuťte dle libosti. Na závěr ozdobte zelenou petrželkou.
Polévka sýrová s květákem
Pokud máte v lednici jen tavený sýr, květák nezoufejte. I z těchto surovin můžete stvořit vydatnou polévku. Můžete přidat ještě brambory, ale dokonce i ovesné vločky, které pozvednou váš pokrm zase o něco výše.
Do vroucí vody postačí přidat oloupané a omyté brambory, květák a ovesné vločky. Postupně přidávejte tavený sýr a sypký bujon. Povařte do té doby, dokud se tavený sýr úplně nerozpustí. Hotovou polévku podle chuti dosolte, přidejte utřený česnek a na talíři dozdobte čerstvou pažitkou nebo petrželkou.
Zkusili jste si uvařit dle našeho tipu? Jaké další rychlé recepty patří k vaším oblíbencům?