Jak posílit svou imunitu pomocí vitamínové bomby?
Do jara je ještě daleko, ale tělo vám možná již dává najevo známky únavy z nedostatku sluníčka. Čerstvého ovoce kolem sebe máme také méně a stává se nám tak, že na něj často zapomínáme. To je ovšem problém, jelikož tělu chybí řada vitamínů a mikronutrienů. Nezoufejte, vždy je možnost začít. Třeba přidáním vitamínové bomby do svého jídleníčku v podobě smoothie. U čeho ale začít? Velmi vhodný je nenápadný celer. Ten působí protizánětlivě a močopudně. Má pozitivní vliv na ledviny, napomáhá trávení a díky tomu napomáhá očistě organismu. Zázvor naopak podporuje metabolismus nebo pomáhá při léčbě rýmy a chřipky. Extra dávku vitamínů, skvělou chuť a barvu dodá drinku i oblíbená kombinace pomerančů s jablky a mrkví. Myslete ovšem na to, že neexistuje jedna potravina, která za vás vyřeší všechny problémy. Zdraví spočívá v celkovém jídleníčku, zdravém pohybu a kvalitním spánku.
Jak na drink?
Na přípravu drinku jsme si vzali na pomoc odšťavňovač Sage The Nutri Juicer Cold Plus SJE530. Je navržen a konstruován tak, aby při přípravě čerstvých ovocných a zeleninových šťáv bylo zachováno maximální množství cenných vitamínů a prospěšných látek. Proto je vybaven technologií Cold Spin, která umožňuje proudění šťávy směrem nahoru přes řezací kotouč, díky čemu nedochází k tepelnému zatížení potravin o více než 1 °C. Výsledný nápoj je tak doslova nabitý vitamíny. Pozor ovšem na to, že ovoce zároveň obsahuje také velké množství cukru. Je dobré jej tedy vyvážit zeleninovou složkou. Opravdu velký 88 mm široký plnící otvor zvládne pojmout celé ovoce vcelku, například celá jablka či hrušky. O maximální výtěžnost šťávy se stará pletené mikrosíto z nerezové oceli s ostřím zpevněným titanem. Nádoba na šťávu o objemu 2 l je dostatečně veliká, aby zajistila dostatek nápoje pro celou rodinu. Za výjimečnými technickými parametry nezaostává ani design a elegantní kovové provedení z nerezové oceli.
RECEPT:
- Doba přípravy: do 10 min
- Obtížnost: lehká
- Počet porcí: 2-3
Ingredience
- 1 kg pomerančů
- 1 svazek mrkve
- 0,5 kg jablek
- ¼ celeru
- zázvor cca 5 cm
Postup
- Pomeranče zbavte slupky. Celer a mrkev oloupejte, pokud máte bio mrkev, stačí ji omýt. Zázvor oškrábejte, jde to dobře i malou lžičkou.
- Připravte si odšťavňovač. Pro pomeranče (a obecně citrusy) je vhodné nastavit rychlost low, pro ostatní ingredience rychlost high.
- Postupně zpracujte všechny ingredience ze seznamu. Opatrně s celerem a zázvorem – jsou hodně aromatické a chuťově výrazné, proto jejich množství uzpůsobte své chuti.
- Získanou šťávu promíchejte a rovnou servírujte ve skleničkách.